איך להשתיק מכחישי שואה בפייסבוק?
יש משהו חביב בהקמת קבוצות בפייסבוק כדי להתנגד להקמת קבוצות בפייסבוק. במקרה של מכחישי שואה זה בזבוז זמן פאתטי. פייסבוק מסרבת לשתף פעולה ויש צורך לכופף לה את היד בכוח.
במאמר זה אני אראה שהדרך היחידה לעשות זאת היא לבקש מהמפרסמים באתר, או ללחוץ עליהם, או לאיים עליהם. האיום הכי יעיל הוא בלהקליק מיליון פעם על המודעות שמתפרסמות בפורומים כאלו וכך להעביר את המסר דרך הארנק. זו תהיה דרך להוכיח שלא רק ליהודונים כואב להפסיד כסף…
למה בעצם לצנזר מכחישי שואה?
אני בדרך כלל לא ממליץ לסתום פיות לאנשים. כאדם שעוסק ברטוריקה ודיבייט אני דווקא תמיד מעודד אנשים לשקול דעות נגדיות, לשמור על ראש פתוח ולהגן על מי שחופש הדיבור שלו מאויים.
מכחישי שואה יוצאים מהכלל הזה – חשוב להבין שמכחישי שואה הם למעשה מצדיקי שואה. ולכן לא מדובר בויכוח אקדמי אלא בתירוצים לאנטישמיות. לכן, בניגוד למסיתים ‘רגילים’ במקרה שלהם עצם פעולת הדיבור היא הפשע. בנוסף, כל ניסיון להתעמת איתם במישור הציבורי נועד לכישלון כי הוא רק מקדם את החשיפה שלהם,וגורם למי שלא מתעניין בשואת היהודים לחשוב שיש כאן ויכוח לגיטימי. לפיכך, חשוב לעשות כל מאמץ לסתום להם את הפה.
הבעיה שזה לא קל.
אני רוצה לקחת דוגמה אקטואלית – קבוצות הכחשת שואה בפייסבוק – ולהראות את הקושי במלחמה בהן ואז להראות איך אפשר לעשות זאת דרך פגיעה במפרסמים שמבלי דעת מפרנסים את הפעילות הזו. ברשת החברתית פייסבוק קיימות מספר קבוצות של הכחשת שואה (אני לא אתן לינק כי זה יעזור להם מבחינת הדירוג בגוגל. חפשו לבד). למי שלא מכיר את התחום, ‘facebook groups’ הן מעיין קבוצת דיון משותפת לאנשים התומכים בנושא מסויים ומאפשרת הם לפרסם הגיגים, לארגן אירועים ולהכיר חברים. אני למשל מרכז קבוצה שעוסקת בדיבור מול קהל.
מאז שקבוצות אלו קמו נעשו מאמצים לסגור אותן, אבל ללא הצלחה. המאמצים לא כשלו בגלל חוסר נחישות אלא בגלל אי הבנה בסיסית של האינטרסים של פייסבוק עצמה והסיבות שבגללן פייסבוק מגינה על הקבוצות הללו.
איך ניסו להשתיק מכחישי-שואה בעבר?
הנסיון הראשון היה הקמת קבוצות נגדיות – אלו קבוצות שהתאגבו כשמטרתן המוצהרת להביא לסגירת קבוצות מכחישי שואה. קבוצות אלו אמנם צברו המון תומכים חברים, ולפעמים גם קצת כסף, אבל כמובן שהקבוצות הללו לא השיגו את מטרתן. הסיבה לכך היא שהקבוצות הללו דווקא מקדמות את האינטרס של פייסבוק, שכן הן גורמות לחבריהן לגלוש לאתר יותר, לכתוב תוכן, לתקשר ה עם זה, ועל הדרך לראות את הפרסומות שמהן פייסבוק מתפרנסת. אילו קבוצות המכחישים היו נסגרות, גם הקבוצות נגדן היו נסגרות, ואז גם המכחישים וגם הלוחמים נגדם היו גולשים פחות באתר. לא פלא שפייסבוק מתעלמת באדיקות, ואולי אפילו מעודדת, את היריבות הזו. אגב, קבוצות נגד קיימות במגוון רחב של תחומים פוליטיים, והן מעולם לא הצליחו בגלל הסיבה הפשוטה זו.
כיוון פעולה אחר, שהתפרסם הבוקר ב’הארץ’ היה לשלוח מכתבים לפייסבוק עצמה ולדרוש ממנה להסיר את הקבוצות הללו. גם כאן לא היתה הצלחה, וגם כאן הסיבה היתה אי הבנת האינטרסים של פייסבוק. מבחינתם, אם כל מי שלא אוהב קבוצה כלשהי יכול לסגור אותה בעזרת מכתב לפייסבוק, אזי חצי מהקבוצות בפייסבוק ייסגרו, והחברה תצטרך להעסיק עובד במשרה מלאה רק בלסגור קבוצות. ‘אהא’, תגידו, ‘אבל כאן זה שונה – מכחישי שואה הם באמת טינופת שצריך לצנזר’ . ולכך יענו בפייסבוק שעבורם דווקא ציונות, הפלות או מקדונלדס נחשבים לתועבה.
פייסבוק מצידה טוענת שאם היא תצטרך להחליט מי ייסגר ומי לא היא א. תצטרך להשקיע בכך המון משאבים וכסף. ב. היא תהיה חשופה לתביעות על פגיעה בחופש הביטוי ו-ג. היא תהפוך לצנזור ורגולטור של מה מותר ומה אסור להגיד.
אז איך כן להילחם במכחישי שואה?
לכן הוויכוח הזה לא יוכרע באופן תרבותי, ויש צרוך להפעיל כח, ולפגוע בעקב האכילס של פייסבוק – המפרסמים והכסף שהם משלמים. פייסבוק מתפרנסת ממודעות פרסומת המופיעות באתר – בכל פעם שאתם לוחצים על מודעה פייסבוק מחייבת את המפרסם בכמה שקלים. מאות אלפי ארגונים מפרסמים בפייסבוק, מהקטנים (כמוני) ועד לענקים כמו קוקה-קולה וטויוטה. גופים אלו, בניגוד לפייסבוק עצמה דווקא לא רוצים להיות חלק מהדיון הציבורי על הכחשת שואה, ולחץ עליהם יהיה המנוף שיכופף את פייסבוק.
אז איך זה יעבוד?
כדי להניע את פייסבוק, צריך לגרום לה להרגיש שהשארת הקבוצות הללו עומדת לעלות לה בכסף על ידי צימצום מספר הגולשים או מספר המפרסמים. אפשר להגדיר פעולה שלושה שלבים:
א. פעולה מטעם מפרסמים שמתנגדים להכחשת שואה
ב פניה אקטיבית למפרסמים שלא רוצים להסתבך
ג חרם ואיומים על מפרסמים שלא אכפת להם
פעולה של מפרסמים ישראליים או יהודיים
פייסבוק משבצת מודעות לפי מאפייני הגולש. לדוגמה, אני מפרסם לתושבי ישראל, מעל גיל 25, ולכן אם אדם כזה גולש לעמוד של מכחישי שואה הוא עשוי לראות מודעה שלי. זה כמובן רע לעסקים שלי מאד, ולכן שלחתי מכתב לפייסבוק וביקשתי שהם לא ייפרסמו את מודעה שלי שם, ואיימתי להסיר את הפירסום.
כל בעל עסק שקורא את העמוד הזה ומפרסם את עצמו בפייסבוק יכול לעשות אותו דבר (דרך לינק ‘שירותים נוספים’ בעמוד הפרסום).
פניה למפרסמים גדולים החרדים לשמם הטוב
אף חברה לא רוצה לראות מודעות שלה מתפרסמות בעמוד של ניאו-נאצים. הדרך הכי טובה להמחיש לה את זה היא לגלוש לעמוד של קבוצה נאצית, ואז ללחוץ על כל המודעות המופיעות שם, ובאתר הפירסום של החברה להשאיר להם הודעה על כך שהמודעה שלהם התפרסמה בפורום מכחישי שואה ושנפגעתם מלראות אותם שם ואתם שוקלים לא לקנות מהם יותר.
לא צריך הרבה מקרים כאלו כדי שאנשי יחסי הציבור של פפסי או של מקדונלדס ייראו את הבעייתיות שבעניין. מכיוון שרובם יהודים, אם לשפוט לפי התעמולה האנטישמית, זה היה אפילו יותר קל…
מי שרוצה להגדיל ראש יכול גם לעשות צילום מסך של הפורום והפרסומות הצמודות עליו בעזרת לחיצה על כפתור ‘print-screen’ בפינה הימנית של המקלדת שלכם, והדבקת התמונה להודעת האאוטלוק שנשלחת לאותה חברה.
חרם ואיומים על מפרסמים של אכפת להם
אבל מה נעשה עם גופים שלא באמת אכפת להם מדברים כאלו? מה נעשה עם עורך דין מהונגריה או חנות פרחים מגוואטמלה שלא באמת אכפת להם אם כל הישראלים ביחד יחרימו אותם כי הם מפרסמים רק ללקוחות האזור שלהם?
במקרה הזה אפשר פשוט לאיים עליהם שתלחצו על המודעה שלהם בלי סוף. מכיוון שכל פעם שמקליקים להם על המודעה הם מחוייבים, הם מהר מאד ייפנו בעצמם לפייסבוק וייבקשו יכוי על ההקלקות הללו. וזה בדיוק יהיה המקום שבו פייסבוק תגיע למסקנה שאולי, למרות הכל, עדיף כן למצוא איזה סטודנט שיישב צלם במשרדים ויסיר את כל הקבוצות שטוענות שלהורים שלי דווקא כן היו סבתאות ודודים, ושאנחנו סתם מעמידים פנים שכולם כולם כולם נרצחו בדם קר כדי לסחוט כסף מהגרמנים וקרקעות מהפלסטינים.
לסיכום,
פייסבוק תורמת הרבה לאנושות, ומארק צוקרברג המייסד הוא יהודי חם. למרבה הצער הנטיה הליברלית הטבעית שלהם ושלנו להפוך מחלוקות לדיון ציבורי תרבותי פותחת דלת לאלו המשתמשים בדמוקרטיה נגד עצמה, כגון מכחישי שואה.
במאמר זה הצגתי שלוש דרכים לגרום לפייסבוק לשנות את מדיניותה בנושא הכחשת שואה ולהביא אותה לסגור את כל הקבוצות התומכות בשיטנה הזו.
אני מבקש מכל מי שקורא את הדף הזה ויש לו פרופיל בפייסבוק להיכנס לעמוד של מכחישי שואה, ללחוץ על כמה לינקים של מודעות, ולהסביר למפרסמים איפה בדיוק המודעה שלהם הופיעה.
יש לך מה להגיד בעניין? הצטרף למועדון הדיון הציבורי
רוצה ללמוד לטעון ולשכנע? הירשם עכשיו לקורס