נאום כתוב – באיזה תפקידים לומדות ו- Elearning לא יוכלו להחליף את המורה האנוש
מאת שי בן-אפרים (מייסד בית התוכנה KIPEE ו)- הנאום הוכן והוצג כתרגיל אקדמי במסגרת קורס נאומים ומצגות.
טענתי היא כי למידה באמצעות מחשב: לומדות ו-Elearning יכולה לשמש ככלי עזר להעברת ידע אך אינה יכולה להחליף את המורה האנושי בחינוך והקניית ערכים.
אוכיח טעון זה בכך שאדגיש 3 נושאים שבהם למחנך האנושי יתרון מוחלט על פני שיטת הלמידה באמצעות המחשב:
- הנחלת תשוקה לידע ודעת
- יצירת משמעת וקבלת סמכות
- היותו דמות מופת ומודל לחיקוי
רקע כללי על למידה ממוחשבת
ראשית אסביר מהי למידה באמצעות מחשב:
ה-לומדות הן תוכנות מחשב, שמטרתן הקניית ידע ומיומנויות מוגדרות למשתמש בהן. לאורך עשרים השנה האחרונות נוצרו תוכנות רבות המנצלות את יכולת המחשב למטרת למידה. כיום יש סוגים רבים של לומדות כגון: לומדות ללימוד שפות, לומדות ללימוד מתמטיקה, לומדות להקלדה עיוורת וכד’.
ה- E-learning הנו למידה מרחוק לרוב באמצעות האינטרנט. לימוד באמצעות E-Learning כולל מגוון אפשרויות של שילוב האינטרנט בהוראה ובלמידה, החל בלמידה פנים אל פנים (בכיתה) הנעזרת באינטרנט ועד ללמידה מרחוק ללא פגישות כלל.
שיטות למידה אלו יכולות לשמש להעברת ידע אך אין באפשרותן לחנך שכן החינוך והקניית ערכים הן יכולות בלעדיות של מחנכים הבאים במגע ישיר עם תלמידיהם. להלן יתרונותיו של המחנך בהשוואה למחשב:
מערכת LMS (Learning Management System) היא פלטפורמה טכנולוגית המאפשרת ניהול תהליכי למידה והדרכה באמצעות הכלים הדיגיטליים המתקדמים ביותר. מערכות אלה משמשות מוסדות חינוך, ארגונים ומדריכים פרטיים לניהול חומרי לימוד, מעקב אחר הישגי התלמידים והנחיית הקורסים בצורה אפקטיבית יותר.
היתרונות של מערכות LMS רבות ומגוונות, ומאפשרות שילוב טבעי בין למידה מסורתית ללמידה דיגיטלית. ראשית, LMS מעניקה גישה גמישה ללמידה מכל מקום ובכל זמן. התלמידים יכולים לגשת לתכני הלימוד מכל מכשיר שמחובר לאינטרנט, מה שמאפשר ניהול זמן אישי ומותאם לצרכים שלהם. בנוסף, המערכת מאפשרת מעקב שוטף אחר הישגי הלומדים ומספקת למורים ומדריכים תמונת מצב מלאה בזמן אמת על התקדמותם של כל תלמיד ותלמיד.
אחד היתרונות הבולטים במערכת LMS הוא ההתאמה האישית של חומרי הלימוד. מורים ומדריכים יכולים להתאים את התכנים לצרכים הספציפיים של קבוצות שונות של לומדים, ואף להציע למידה מותאמת אישית לכל תלמיד. יכולת זו מספקת גמישות ומענה טוב יותר להטרוגניות בקרב התלמידים ומאפשרת חוויית למידה אפקטיבית ואינטראקטיבית.
למרות היתרונות הרבים, חשוב לזכור כי LMS יכולה להיות כלי עזר יעיל אך לא תחליף למורה האנושי. המורה עדיין משחק תפקיד מפתח בחינוך ערכי ובהנחלת תשוקה לידע, כפי שצוין במאמר. היכולת של המורה ליצור משמעת ולהיות מודל לחיקוי היא הכרחית להצלחה של כל תהליך למידה, גם בסביבה דיגיטלית.
מערכת LMS, בשילוב עם הנחיית מורה אנושי, יוצרת את הסביבה האידיאלית ללמידה מודרנית וערכית.
יתרון ראשון: הנחלת תשוקה לידע ודעת
למידה אפקטיבית אינה יכולה להיווצר באופן טכנוקרטי, אלא תמיד מלווה ברגש עמוק של סקרנות אינטלקטואלית – תשוקה ללמידה, צמא לידע ופיתוח חשיבה ביקורתית. מחקר מקיף אשר ערך פרופ’ ויקטור לביא מהאונ’ העברית קובע כי: “הוראה באמצעות מחשב אינה משפרת את ציוני התלמידים. בנוסף, למחשוב השפעות שליליות על לימודי חשבון כמו גם בתחומים אחרים”. הפסיכולוג החינוכי ד”ר אליעזר יריב קובע כי גישותיו האנושיות של המורה “מגבירות את התובנה ואת ההישגים של התלמידים וגם מסייעות לשפר את הדימוי העצמי שלהם”. המחשב יכול לשמש רק כצינור להעברת ידע ונתונים אך אינו יכול להדביק בחדוות הלמידה ואינו יכול לספק גירוי אינטלקטואלי וכיווני מחשבה מקוריים. שכן שום מחשב לא יכול להדביק ילד באהבה לאדם, באהבה לטבע. תשוקה לידע ובינה היא רגש אנושי אשר יש לעודד ולטפח אותו. זוהי משימה לדמות אנושית הבאה במגע ישיר עם התלמיד ומנחילה את סוג תשוקה זה.
יתרון שני: יצירת משמעת וקבלת סמכות
אין זה סוד כי בישראל כמו בשאר החברה המערבית הולכת וגוברת המגמה של התפוררות ההורות כמקור סמכות. בהורות המודרנית ההורים הקרייריסטים עסוקים יותר בהגשמתם העצמית, כך שאין להם זמן או כוח, פיזי ומנטלי לחנך. כמו כן, קיימת נטייה של ההורים לשאוף להיות חברים של ילדיהם, בזמן המועט שלהם יחדיו. תופעת לוואי מסוכנת להתפוררות הסמכות ההורית היא האלימות הגואה. לדוגמה, בשנת 2004, בישראל נפתחו 41,000 תיקים פליליים לבני נוער כשליש מתוכם בגין עבירות אלימות. דוגמה נוספת להתפוררות המשמעת בקרב בני נוער היא הנתון הקובע כי תלמידי ישראל נמצאים במקום הראשון בעולם בהיעדרויות מבית הספר.
כנגד מגמות מסוכנות אלו עומדת החברה חסרת אונים וסומכת את ידיה על מערכת החינוך כזו אשר תפקידה לעמוד בפרץ ולהיאבק באלימות ובמגמות של אנרכיה. מכאן תפקיד המחנך הולך והופך לסבוך יותר ובעל משמעות רבה יותר. לימודים טכנוקרטיים, ובראש ובראשונה לימודים באמצעות מחשב לא יובילו לחברה ערכית יותר שכן רק מחנך בשר ודם יכול לדרוש משמעת מתלמידיו ולהנחיל ערכי תרבות שיחה וכבוד הדדי.
יתרון שלישי: דמות מופת ומודל לחיקוי
כל אחד מאתנו מכיר ומוקיר לפחות מורה אחד אשר שימש לו כהשראה, אדם בעל שאר רוח כריזמה ומנהיגות המגלם באישיותו ערכים חשובים (אהבת אדם, אהבת המולדת וכד’). בהיסטוריה הלאומית הקרובה והרחוקה נחקקו דמויות מופת של מחנכים הומניסטיים כגון: יאנוש קורצ’אק, יצחק שדה, ולובה אליאב אשר באישיותם גילמו ערכים נעלים ששימשו כמגדלור מוסרי וסחפו דורות שלמים של בני נוער לכיוון של הגשמה עצמית וקהילתית. למחשב, ככלי טכני, אין כל יכולת להחליף מחנכים מסוג זה, ובעצמו אינו יכול לשמש כמודל לחיקוי.
לסיכום:
למורה האנושי אין תחליף כדמות מחנכת, מנהיגה ומנחילת ערכים.
ללמידה עם מחנך יתרון עצום מול למידה באמצעות המחשב באותן סוגיות חשובות אשר ציינתי:
• הנחלת תשוקה לידע ודעת
• יצירת משמעת וקבלת סמכות
• היותו דמות מופת ומודל לחיקוי
על כן יש לשמר ולטפח את מקומו של המורה האנושי כציר המרכזי של מערכת החינוך.