הרצאה: שמיעה, חירשות והתמודדות
שלום לכולם,
חילקתי לכל אחד זוג אטמי אוזניים, אחרי שתשימו אותם בזריזות, אני אקריא משפט חכם שאמרה הלן קלר, לסימן שלי, אתם תורידו את האטמים, אני אקריא את המשפט שוב, את ההבדלים ,כבר תחושו לבד,ואז תבינו כיצד מרגיש לקוי השמיעה. שימו בבקשה.
אי אפשר לראות או למשש, יש להרגיש אותם בלב”.
ההרצאה שלי היום תעסוק בנושא “החירשים הכי מפורסמים”. כעת, בבקשה להסיר את האטמים, אקרא שוב את המשפט.
בכוונתי להרצות בפניכם על שני חירשים מפורסמים בהיסטוריה, ואיך, למרות חירשותם, תרמו לחברה.
- אפתח בהקדמה קצרה המסבירה כיצד פועלת בגופנו מערכת השמיעה
- אח”כ אסביר מהי חירשות
- ואסיים בסיפורם של שני חירשים מפורסמים, הלן קלר ובטהובן.
רקע כללי: מערכת השמיעה
אם כן, כיצד פועלת מערכת השמיעה? (אתם יכולים לעיין באיור) האוזן מורכבת משלושה חלקים – האוזן החיצונית, האוזן התיכונה והאוזן הפנימית.האפרכסת, שעשויה מסחוס אגב,מרכזת את גלי הקול לתוך האוזן, גלי הקול מרעידים כל פעם חומר אחר הנמצא במעבר עד שהם נקלטים בקולטנים שבאוזן הפנימית. משם מועבר המידע למוח דרך עצב השמיעה, המוח מפענח את המידע לצלילים.
ואעבור להסבר, מהי חירשות?
לקות שמיעה היא ירידה בשמיעה היכולה להופיע בדרגות שונות, החל בירידה קלה בשמיעה וכלה בחירשות עמוקה. היא יכולה להיות מסוגים שונים (הולכתי או חושי-עצבי) היא יכולה להיגרם מסיבות שונות, גנטיות (מלידה) או נרכשות (מחלה או אירוע טראומתי), כלומר, היא יכולה להופיע מיד עם הלידה או לקרות מאוחר יותר. זאת אומרת שחירשות היא סוג של לקות בשמיעה, ללא שום שרידים של שמיעה, הסוג החמור ביותר.
נעבור לסיפורה המרתק של הלן קלר
הלן קלר נולדה באלבמה, בארצות הברית, לפני בערך 130 שנה, הלן הייתה סופרת ופעילה חברתית שהתפרסמה בזכות ההתמודדות שלה במגבלותיה- חירשות ועיוורון.
בגיל 7 פגשה הלן את זו שתהיה מורתה במשך 49 שנה, אן סאליבן, שהייתה בעצמה עיוורת וחסרת ניסיון בהוראה ולמרות זאת הצליחה בתפקידה ולימדה אותה איך “לשמוע” באמצעות איות על כף היד.
סאליבן הצליחה להעניק לקלר כלים לחשיבה וללמד אותה לדבר, בעזרת שיטת טדומה (Tadoma): נגיעה בשפתיים של אחרים בזמן שדברו והרגשת התנודות.
וכך למדה הלן לדבר, לקרוא, לרקוד ולרכב על סוסים. וכשהייתה בגיל 24 סיימה בהצטיינות את לימודיה בקולג’.
בעזרת כוח הרצון העצום שלה הפכה הלן לסופרת ולדוברת בעלת שם עולמי. היא כתבה אוטוביוגרפיה מפורטת והפכה את המאבק למען המוגבלים באברי החישה (המפעילים את החושים) למשימתה בחיים. אז אם היא , על כל מגבלותיה הפכה לדוברת, גם אנחנו יכולים!
ולסיפור מרתק לא פחות על המלחין המפורסם-בטהובן
לודביג וואן בטהובן, חי בדור שלפני הלן קלר, נולד לפני 240 שנה בבון שבגרמניה, היה מלחין ופסנתרן, הוא נחשב לגאון מוסיקאלי ולאחד מגדולי המלחינים במוזיקה הקלאסית,
הוא למד אצל היידן והפך לפסנתרן וירטואוז, כשהגיע לגיל 20 בערך, החל לאבד את שמיעתו, אבל עדיין המשיך להפיק יצירות מופת למרות אסונו האישי, אפילו אחרי שחירשותו נעשתה מוחלטת. באופן יוצא דופן בין בני זמנו, הוא עבד כמלחין העובד באופן עצמאי, ארגן קונצרטים, תמכו בו כמה פטרונים בעלי הון שהחשיבו את כישרונו כיוצא מן הכלל. בין יצירותיו המפורסמות היו הסימפוניה השלישית, החמישית, התשיעית, קונצ’רטו לפסנתר מספר 5 ועוד.
לסיכום:
• ביצענו תרגיל שהמחיש לנו לקות שמיעה.
• ראינו איך מערכת השמיעה עובדת, ושחירשות היא טווח שלם של ליקויים מולדים או סביבתיים.
• ודיברנו על שני מפורסמים חירשים, שלמרות מוגבלותם, חיו חיים כמעט מלאים ותרמו לחברה האנושית מכישוריהם.
בתאריך ה-23.3, יערך יום התרמה השנתי למען ארגוני החירשים בישראל.
ב”שמע” מטרת איסוף התרומות הוא עבור הרחבת בנק ההשאלה של מכשירי שמיעה ומערכות F.M., בשעות הצהרים ואחר הצהרים יקישו על דלתות ביתכם זוגות של ילדים ונוער כדי להתרים, אנא , קבלו אותם בחיוך.