נאום כתוב: בעד הטלת מס על רווחי הון
נאום כתוב מאת רו”ח דיאנה גלנץ שהוצג במסגרת קורס רטוריקה ושיכנוע. מנחה: גיא יריב.
שלום וערב טוב,
שאלתם את עצמכם פעם על סוגי המס שאתם משלמים? מהו גובה המס ומה הסיבה?
מטרתי היום להציג לכם את המס על רווחי הון, ולהסביר לכם את הרציו שעומד מאחורי הטלת מס רווח הון ולמה הטלת מס זה מחויב במציאות. לשם כך אציג שני טיעונים: הראשון הוא שהטלת מס על ההון מאפשרת הורדת מס על העבודה, ושנית שמס על ההון מאזן את נטל המס שהוטל על רווחים מנדל”ן ונותן דחיפה לשוק הבניה. אבל קודם קצת רקע בנושא:
רקע: מהו רווח הון ומהו המס עליו
עפ”י פקודת מס הכנסה, מוטל המס בעיקרו על ההכנסה ממשלח יד (כשכיר וכעצמאי) ועל הכנסה שמקורה ברווח הון. מה זה רווח הון ? רווח הון זה ההפרש בין עלות המכירה לעלות הרכישה, ואצל אנשים פרטיים הוא מתייחס בעיקר לתשואה על חסכונות וניירות ערך, וכן לרווח מקניה ומכירה של אותם ניירות ערך. החל משנת 2003 ובהמשך בשנת 2006 עבר שוק ההון בישראל “טלטלה” מהותית ביותר מאז הקמתו וזאת בעניין הטלת מס על כלל אפיקי השקעה בשוק ההון וקביעת כללי מיסוי ודיווח חדשים. עד הרפורמה בשנת 2003, 99% ההכנסות משוק ההון שהתקבלו אצל משקי בית הפרטיים, היו פטורות וזאת בעיקר מכוח חוק עידוד חיסכון. לצורך ההסבר למה לדעתי הטלת מס על הרווחים בשוק ההון מחויבת במציאות. אציג בפניכם שני טיעונים כלכלים חברתיים:
הטיעון הראשון: הורדת מס הכנסה
הטלת מס על רווח בשוק ההון, אפשרה, כפי שאתאר בהמשך, הפחתת שיעורי המס והגדלת הכנסה נטו של כלל העובדים בכל רמות ההכנסה. אותה הרפורמה שהטילה מס על הרווח בשוק ההון, איפשרה הפחתה בשיעורי מס החברות ומס החל על הכנסת היחידים. כך להמחשה: שיעור מס החברות לפני כניסת הרפורמה לתוקף היה 36%. בשנת 2008 הופחת מס זה ל-27% ובשנת 2009 ל-26%. שיעור מס זה אמור לקטון עוד בשנה הבאה ל-25%. בשנת 2008 עמד שיעור המס השולי המקסימאלי שחל על יחיד על ההכנסות משכר עבודה על 47%. מס זה ירד גם בשנת 2009 (אני מניחה שכולכם ראיתם את גידול בהכנסה נטו בתלוש השכר שלכם בחודש ינואר 2009, לעומת שנת 2008). שיעור מס זה אמור לרדת בשנת 2010 עוד עד ל-44% יתרה מכך, במסגרת התיקונים לפקודת מס הכנסה, התאפשר אישור הקלות נוספות לאוכלוסיה “החלשה”: מיעוטי הכנסות, גמלאים , נכה, עיוור, והקלות על כספי הפיצויים על נזקי גוף.
הטיעון השני: הוגנות כלפי ההשקעה בהנדל”ן
לדעתי לא קיים שום היגיון בלפטור ממס את הרווחים משוק ההון כאשר מיסים מוטלים על העסקאות בשוק המקרקעין הינם גבוהים, דבר שדיכא את פוטנציאל הרחבת שוק הנדל”ן. ובשפה פשוטה, ע”מלשמור על קופת המדינה והמשך ההזרמה של כספי המיסים, לא ניתן להפחית את שיעורי המס באפיקים מסוימים בלי להטיל מס על ההכנסות ממקורות אחרים. עם הטלת המס על הרווחים משוק ההון, הופחת המס על הרווחים בשוק המקרקעין. הדבר גרם להבאת שיעורי המס על אפיקי הכנסה שונים לשיעורים דומים ובכך איפשר הרחבת הפוטנציאל של שוק הנדל”ן- אשר התפתחותו חשובה גם היא לצמיחת המשק הישראלי. לדוגמה, ניתן פטור משיעור מס רכישה עד סכום מסוים (מס רכישה זה מס שמשולם עם רכישת נכס מקרקעין) והופחתו שיעורי המס על יתרת הסכום. אלה מכם שרכשו לאחרונה דירה, בוודאי היו מודעים לחיסכון של 15-20 א’ ₪ לעומת העלויות ששולמו ע”י חבריכם בשנה קודמת. בוטל מס מכירה בגין מכירת דירות מגורים ע”י קבלן (מה שאיפשר הוזלת עלויות הדירות הנרכשות מקבלנים).
לסיכום, הסברתי לכם את דעתי למה הטלת מס על רווח משוק ההון מחוייבת במציאות וזאת משתי סיבות: הטלת המס על הרווח משוק ההון, הביאה לאפשרות הפחתת שיעורי המס והגדלת הכנסה הפנויה של כלל העובדים בכל רמות ההכנסה, תוך מתן העדפה לבעלי הכנסות נמוכות. והיא גרמה להפחתת מס על הרווחים בשוק המקרקעין, וכך להרחבת הפוטנציאל של גידול שוק הנדל”ן- שאשרהתפתחותו חשובה לצמיחת המשק הישראלי. מקווה שהיה מהנה ומעשיר
תודה רבה!!