הרצאה: תאונות חצר ומפגעי בטיחות במגזר הערבי
שלום לכולם!אני רוצה להתחיל מסיפור קצר: בתאריך ה- 3 ל- 12 2003 יצא בחור בשם אבו עמר מביתו שבישוב רהט שבנגב. הוא נכנס למכוניתו שחנתה בחצר. הוא התניע את המנוע, העביר להילוך אחורי ולחץ על דוושת הגז. לפתע שמע צעקות נוראיות של הילדים ששיחקו בחצר. הוא יצא מייד מהרכב ולחרדתו, הוא גילה את ביתו, סביל הקטנה בת ה-10 חודשים מתחת לגלגלי הרכב, כשהיא ללא רוח חיים.
לצערנו, הסיפור הטרגי של משפחת אבו עמר אינו יוצא דופן. למעשה, תאונות דריסה לאחור, שמכונות גם תאונות חצר, הן תופעה כלל עולמית. בארה”ב, למשל, נהרגים בתאונות חצר 2 ילדים בשבוע! המידע בישראל הוא חסר. אציין רק כי בשנת 2008, 7 חודשים- עד חודש יולי- נהרגו 10 ילדים במגזר הערבי בתאונות חצר. במגזר היהודי, לעומת זאת, זו תופעה שכמעט לא קיימת.
בנאום זה אציג את הגורמים הסביבתיים- פיזיים והגורמים האנושיים- תרבותיים לשכיחות הגבוהה דוקא במגזר הערבי.
הגורמים הסביבתיים-פיזיים הם:
- רוב הישובים הערביים הינם ישובים כפריים, בהם יש שימוש רב ברכבים גדולים כמו רכבי שטח, משאיות וכיוצא בזה. ברכבים כאלה בעיית השטח המת בנסיעה לאחור חמורה יותר.
- כ-90% מהבתים במגזר הערבי אינם עומדים בדרישות הבטיחות המקובלות. בחצרות הבתים החניה אינה עומדת בתקנים הנדרשים ואין הפרדה בינה לאיזור המשחק של הילדים.
- התשתית הסביבתית הציבורית בישובים הערביים היא במצב ירוד מאוד ומאופיינת בהעדר מוחלט ל גינות ציבוריות ומגרשי משחקים ברוב הישובים הערביים. הדבר גורם לכך שהילדים ישתמשו באזורי חנייה כמגרש משחקים ואזור בליויים. הדבר חמור במיוחד בכפרים לא מוכרים.
הגורמים האנושיים- תרבותיים הם:
- תפישות לגבי אחריות הורית- המשפחות מרובות ילדים וחיות בצפיפות מגורים ובקשיים כלכליים, תנאים שמקשים על ההורים לשמור היטב על כל הילדים. לעיתים קרובות קורה שילדים צעירים שומרים על האחיהם הצעירים מהם.
- תרבות נהיגה בעייתית – נובעת מחוסר מודעות לחשיבות השמירה על כלל הבטיחות (תמרורים הם בגדר המלצה בלבד) וגם מקשיי אכיפה, בעיקר בתוך הישובים.
- גישת השלמה עם הגורל “הכל מן אללה” (מיקוד שליטה חיצוני) שגורמת לאנשים להתמודד ביתר קלות עם הפגיעה של הילדים ומקשה על שינוי בדפוסי התנהגות.
לסיכום,
הראתי שהשכיחות הגבוהה של תאונות חצר במגזר הערבי בישראל נובעות הן מגורמים סיבתיים-פיזיים והן מגורמים אנושיים תרבותיים. הגורמים העיקריים עליהם דיברתי הם:
סביבת מגורים כפרית ענייה, שאין בה הפרדה ייעודית לאזורי חנייה ואזורים של משחק לילדים, מחסור בהשגחה הורית ותרבות נהיגה בעייתית.
חשוב לזכור, שתאונות דריסה לאחור עלולות להתרחש בכל מקום בו יש נגישות של ילדים לאזורי חנייה ולא רק במגזר הערבי. חיי הילדים הם באחריותנו!