הקמת אוניברסיטה חדשה באריאל
מאת רפאל ציקבאשווילי,
הנאום נכתב והוצג במסגרת קורס דיבור מול קהל 27 לדצמבר, 2007
שלום, ברצוני לדבר איתכם על הנחיצות בהקמת אוניברסיטה באריאל ועל החשיבות הרבה שיש בכך. על מדינת ישראל יש לפעול בכיוון זה מארבעה שיקולים מרכזיים.
- קודם כל ולפני הכל כי ישנו צורך אמיתי באוניברסיטה נוספת.
- שנית, מכיוון שהמרכז האוניברסיטאי באריאל יהווה פלטופרמה מצויינת לשם כך.
- הבעייתיות הפוליטית הכרוכה בפעולה זו קטנה משמעותית ממה שנהוג לחשוב.
- לבסוף, וזו גם הסיבה הרביעית, הדבר יביא לחיזוק הפריפריה ואוכלוסיות חלשות, בעיקר זו של אריאל.
לפני שאני נכנס לפרטים, תרשו לי להסביר במשפט אחד את ההבדל בין אוניברסיטה למכללה רק על מנת לוודא שכולנו מבינים על מה מדובר ושדבריי בהמשך יהיו ברורים. אוניברסיטה בהגדרתה עוסקת במחקר ובמתן השכלה גבוה ואילו מכללה עוסקת במתן השכלה גבוה אך לא במחקר. כעת משנושא זה הובהר, בחזרה לעיניינו.
א. יש צורך באוניברסיטה נוספת
חלקכם בוודאי שואלים את עצמם מדוע ישראל זקוקה לאוניברסיטה נוספת כשישנם כבר שמונה כאלו. ובכן, התשובה לכך היא כפולה. ראשית, זה יעצור את בריחת המוחות הנוראית מהארץ שמאיימת על עתידה של האקדמיה בישראל וכפועל יוצא גם על חוסנה הכלכלי. ישנם אף שיאמרו, על עצם קיומה של המדינה. שנית, הדבר ישדרג את איכות וכמות המחקר שנעשית כאן ובנוסף את רמת ההוראה במוסדות להשכלה גבוה.
יש להבין שבמדינת ישראל מתרחשת קטסטרופה. מיטב המוחות של ארצנו, דור ההמשך ועתיד המו”פ, עוזבים לארצות נכר לאייש משרות במובחרות שבאוניברסיטאות שם. אתם תמצאו אותם בסנטפורד, אם איי טי, פרינסטון וקיימברידג לא מכיוון שחשקה נפשם בקצת חוצלארץ ותנאים טובים, אלא מכיוון שדלתותיהן של האוניברסיטאות פה סגורות בפניהם. אין כאן מספיק תקנים למשרות ואין כאן מספיק מעבדות שבהם יכולו לבצע את מחקרם, פשוט כי הפרופסורים הוותיקים מסרבים לזוז הלאה ולפרוש גם בגיל הפנסיה. כמה מחבריי הטובים נמצאים מסיבה זו באוניברסיטאות בארה”ב. הקמת אוניברסיטה נוספת תשחרר את הפלונטר הזה ותביא להשארת רבים מהם בארץ שאחרת היו נוטשים לחו”ל. כך תרוויח מדינת ישראל מדענים וחוקרים מעולים נוספים שיבאו לגידול בכמות ואיכות המחקר ולשיפור ההוראה באוניברסיטאות.
ב. אין מכללה יותר בשלה להיות אוניברסיטה
ואם כבר מקימים אוניברסיטה, אין מועמד טבעי יותר לשם כך מאשר המרכז האוניברסיטאי שבאריאל. מרכז זה, עם למעלה מ8500 סטודנטים, נחשב כיום למכללה הציבורית הגדולה ביותר בארץ. קיימת שם תשתית מחקרית ואנושית מהדרגה הראשונה שנמצאת בחזית המדע ושהגיעה להישגים מרשימים. לשם המחשה, היבול בשנים האחרונות של מוסד אדקמי זה היה 68 ספרים, 693 מאמרים ו-24 פטנטים. ישנם אפילו כמה סטארטפים שהוקמו על בסיס פיתוחים של המכללה.
ג. יש הגזמה בחשש הפוליטי
גם החשש ממיקומה של המכללה ומעמדה המדיני של אריאל איננו מוצדק. בכל הדיונים והמתווים הרשמיים בין הפלסתינים לישראלים אריאל נשארה ישראלית. בהסכמי קמפ דייוויד וגם בהצעת הסדר הקבע של נשיא ארצות הברית קלינטון, הסכימו כל הצדדים כי אריאל צריכה להיות חלק ממדינת-ישראל בהסדר הקבע עם הפלסטינים. יתרה מזו, בשיחות טאבה בינואר 2001, הסכים גם הצד הפלסטיני כי אריאל תסופח לישראל והעיר נכללה בתחומי ישראל במפות שהמשלחת הפלסטינית עצמה הציגה לזו הישראלית
ד. הקמת אוניברסיטה תתרום לעיר וסביבתה
לפיכך ניתן לאמר בביטחון רב שעתידה של אריאל כעיר ישראלית מובטח. ובכל זאת, ישנה סכנה אחרת שמאיימת על העיר. הסכנה החברתית-כלכלית. אריאל כיום היא עיר ענייה שמאוכלסת ע”י עולים חדשים רבים ומשפרי דיור.ע”פ נתוני הלשכה המרכזתי לסטטיסטיקה השכר הממוצע באריאל נמוך מזה הארצי בכ15 אחוז. הקמת אוניברסיטה בעיר תביא לשיפור מצבה הסוציואקונומי ע”י משיכת אוכלסיה איכותית אליה וע”י הגדלת נפח הפעילות הכלכלית שהסטונדטים החדשים יביאו. וכפי שאוניברסיטת בן-גוריון שידרגה את העיר באר-שבע כך תשדרג מכללת אריאל את העיר אריאל ביום בו תהפוך לאוניברסיטה.
לסיכום
הפיכתה של המכללה באריאל לאוניברסיטה היא אינטרס ישראלי מובהק שתביא לשיפור באיכות וכמות המחקר שמעשית כאן, תעצור את בריחת המוחות מהארץ ותחזק משמעותית את אריאל ואוכלוסייתה. המכללה מוכנה לכך מבחינה תשתיתית וגם מצבה הפוליטי של העיר לא אמור להוות חסם. זה הזמן להוציא צעד מתבקש זה מן הכח אל הפועל.
תודה.
יש לך מה להגיד בנושא? הצטרף למועדון הדיונים (debate)