כיצד לבחון יעילות הפסיכותרפיה בכלים מדעיים
כיצד ניתן לבחון את יעילות הפסיכותרפיה בכלים מדעיים? קודם כול ברצוני לציין שזוהי שאלה רחבה מאוד שאני מבלה כבר 2 תארים בפסיכולוגיה בלנסות לענות עליה, אך רק אתן לכם הצצה קטנטנה לתחום. מראש אני מתנצלת על שאני עושה עוול לשאלה.
אני אחלק את דיבורי ל-3 חלקים:
- 1.כמה מילים על מהי פסיכותרפיה, ואם כן- כיצד בוחנים את יעילותה
- 2.2 סוגי השוואות לצורך בחינת היעילות (יהיה יותר ברור כשנגיע לזה)
- 3.2 כלי מדידה ע”מ לבחון זאת
מהי פסיכותרפיה?
המילה פסיכותרפיה מורכבת מ”פסיכו”=נפש ו”תרפיה”= ריפוי, טיפול. ולכן- פסיכותרפיה זהו למעשה שם כולל לכול סוגי הטיפולים הנפשיים, רגשיים שקיימים. ישנם סוגים רבים ואנחנו לא ניכנס אליהם. לצורך העניין אנו נתייחס לכולם תחת כותרת אחת. אם כן, מי פונה לפסיכותרפיה? מישהו שיש לו קושי או מצוקה רגשית והוא מעוניין בטיפול שירפא אותו ויעזור לו לתקן את העניין המטריד. ולכן- הפסיכותרפיה תיחשב יעילה אם היא למעשה עזרה לאדם להגיע לאותו יעד שאליו הוא שאף, “לתקן” את אותו עניין מטריד.
*ע”מ שהעניין יהיה יותר ברור, אני אתן דוגמה של מצוקה רגשית- פחד קהל ואמחיש הכול דרך הדוגמה הזו. (אדם שפונה לפסיכותרפיה כדי להפחית את החרדה שמתעוררת אצלו כאשר צריך להופיע בפני קהל).
סוגי השוואות:
א) “לפני- אחרי” שמודגם באותיות 0 X O
בודקים את רמת החרדה של האדם לפני שפונה לטיפול, ואחרי הטיפול. אם מוצאים ירידה מספיק משמעותית (ומובהקת סטטיסטית) אז ניתן לטעון על יעילות.
ב) השוואה בין 2 קבוצות O X
O
משווים בין קבוצה שקיבלה טיפול לקבוצה שלא קיבלה- ובודקים הבדל ברמת החרדה- שוב, ההבדל צריך להיות מובהק סטטיסטית ע”מ לטעון על יעילות.
כלי מדידה:
- א) בכלים פיזיולוגיים- החרדה מתבטאת בלחץ דם גבוה, דופק מהיר, שינוי מאזן הורמונאלי. ולכן אפשר לבדוק זאת פיזיולוגית לפני ואחרי או בין קבוצות ולבדוק אם יש שינוי. (קורטיזול ברוק לדו’)
- ב) בשאלוני דיווח עצמי- שאלונים שבודקים את החוויה הסובייקטיבית של האדם עפ”י מה שמדווח ומשווים בין בדיקה לפני ואחרי או בין קבוצות. משתמשים אך ורק בשאלונים מוכרים ומתוקפים סטטיסטית ויש המון כאלה- לדוג’ שאלון לייבוביץ’ לבחינת חרדה חברתית (גיא עשה בו שימוש)
לסיכום, הבנו מהי פסיכותרפיה ובדקנו כמה כלים למדוד את היעילות שלה