פיתוח טיעונים – ניסוח נכון
פיתוח טיעונים עוזר לנולהיות משכנעים יותר כי הוא מסביר למה אנחנו צודקים ומציג את סיבות העומק והעובדות שמאחורינו. אבל, פיתוח טיעונים משפיע גם על הסגנון, בכך שהוא גורם לנו להישמע רציניים ומשכנעים יותר.
את האפקט הסגנוני הזה – ‘להישמע יותר משכנעים ממה שאנחנו’ אפשר לייצר על ידי בחירת מילים נכונה שתגרום לנו להישמע מעמיקים יותר. מה שיפה בשיטה הזו זה שבשימוש נכון היא תגרום לנו באמת להיות מעמיקים ומשכנעים יותר.
איך גורמים לטיעון להישמע יותר משכנע
כפי שהוסבר בשיעור קודם, כל טיעון חייב לכלול שני מרכיבים – הסבר ועובדות. לכל אחד מהם יש תפקיד בהפיכת התוכן למשכנע. ההסבר מציג את ההיגיון שמאחורינו, והעובדות מראות את המציאות שמאחורינו. כדוברי עברית (או כל שפה אחרת) אנחנו רגילים למילים שמציגות הסבר ומילים שמציגות עובדות, ושימוש רב ונכון במילים הללו ייגרום לנאום שלנו להישמע כאילו יש בו הרבה יותר הסבר והרבה יותר עובדות ממה שיש בו באמת.
חשוב להדגיש- שימוש נכון ומתמשך במילים המראות סיבתיות וראיות לא רק ייגרום לכם להיראות מעמיקים יותר, הוא גם ייגרום לכם להיות מעמיקים יותר. הסיבה לכך פשוטה – אם תתרגלו תמיד לחפש עוד סיבה, ותמיד לחפש עוד דוגמה, תגלו עם הזמן שהסיבות והדוגמאות באות יותר בקלות. למעשה, כאשר אנחנו אומרים ‘זה קרה בגלל ש…” המוח שלנו אוטומטית מתחיל לחפש את הסיבה מדוע ‘זה’ קרה. כאשר נחזור על הפעולה הזו מספיק פעמים, נתרגל לעשות זאת ונהיה טובים בכך יותר.
מילים שיוצרות רושם של הסבר
המהות של ההסבר היא להראות קשר סיבתי – להראות שישנן סיבות שבגללן הטענה שלנו נכונה. לכן, מילים שמראות קשר סיבתי שכזה, כגון “לכן” “מסיבה זו” “בגלל” ואחרות מעבירות לקהל את הרושם שהצדק איתנו לא במקרה. ככל שנשתמש יותר במילים שמופיעות ברשימה למטה, נגלה שאנחנו מקרינים יותר סמכותיות וידע.
לדוגמה: “אני סובל מפחד קהל ומיובש בגרון, לחץ, וחוסר יכולת להתרכז”
לעומת זאת: “אני סובל מפחד קהל שגורם לי ללחץ, ובעקבות זאת לתחושות כמו יובש בגרון. התוצאה היא שאני לא יכול להתרכז”
ברור כי הטיעון השני נשמע הרבה יותר מעמיק ובהיר מהראשון, אבל לא ברור למה. על פניו, לא הוספנו שום תוכן חדש לטיעון. למעשה ישנם כאלה שייטענו כי מדובר ב’מריחה’שבה רק ניפחנו משפט שהיה ברור כפי שהוא. הסיבה שהמשפט השני נשמע הרבה יותר מעמיק ומשכנע היא שאנחנו מראים איך מרכיב אחד גורם לשני שגורם לשלישי.
קשר מלא | קשר חלקי | קשר מוטה |
לכן | ייתכן | קשר חיובי
קשר שלילי |
מילים שיוצרות רושם של עובדות
כמו במקרה של ההסבר, גם עובדותשמוצגות בטיעון אפשר להדגיש ובכך לגרום לטיעון להישמע יותר מבוסס ו’אמיתי’. חשוב לזכור כי רוב האנשים מבינים ומשתכנעים יותר בקלות מעובדות ודוגמאות מאשר מהסבר מופשט (אם כי ההסבר מרשים אותם יותר, גם אם לא הבינו אותו). ההבדל בולט עד כדי כך שאני תמיד שם לב בהרצאות שלי ושל אחרים איך הקהל מרים את הראש בכל פעם שהמרצה אומר ‘לדוגמה’. כתוצאה מכך, שימוש במילים שמדגישות עובדות ודוגמאות נותן לנאום ערך כפול – הוא גם גורם לו להיות מרשים ולהישמע מעמיק יותר, ובו זמנית הוא עושה אותו נגיש ומובן יותר.
למרבה הצער בשפה העברית יש כמות די מועטה של מילים להראות עובדות – הנה העיקריות: למשל, לדוגמה, כגון, כמו, ניתן למנות, לראיה, נסתכל על,התקדים לכך הוא, לראיה, להמחשה, כדי לסבר את האוזן, נביט על, נציג את העובדות,