ראיון: מדוע נתניהו פישל ב’נאום הסופה’ ואיך כל אחד יכול לעשות זאת נכון
בשנים הבאות ייזכרו בוודאי את הסופה הגדולה של דצמבר 2013 בגלל השלגים, ה’מצור’ על ירושלים ונאום ה-“תדפוק על כל דלת פעמיים” של נתניהו. ההופעה שלו היתה כל כך לא במקום שזה היה מביך, וכשזה קורה לקוסם טלוויזיוני כמו ביבי, יש כאן לקחים לכל אחד מאיתנו.
במאמר זה (ובראיון שלי עם ספי עובדיה שאפשר להקליק עליו משמאל) אני רוצה להסביר למה נתניהו נפל (ואיך הוא קצת תיקן זאת בסוף), אילו שתי טכניקות מהקורס שלי יכולות לעזור לכל אחד להופיע היטב במצב שכזה, ובסוף להציע אסטרטגיה איך לא להיכנס לשם. איך אומרים בטלוויזיה? הישארו עימנו. זה כדאי.
לב הבעיה: טעות בזיהוי לב הבעיה…
התקלה הכי גדולה שקרתה לנתניהו היתה טעות בקריאת הסיטואציה. נתניהו הגיע לחמ”ל הסופה במצב רוח של ספורטאי שזכה באליפות ומחכה לקטוף את ההערצה. הוא נכנס וחילק צ’פחות, החליף דחקות ולחץ ידיים עם כולם. הוא בהחלט לא נראה כמו מישהו שמוטרד מכך שעשרות אלפי ישראלים מנותקים מחשמל, ושמיליונים דורשים תשובות.
הכלל שאנחנו מלמדים בקורס כדי להימנע ממצב כזה נקרא ‘בירור הקשר’. זו טכניקה פשוטה להבנה (גם אם קשה ליישום) שמגינה עליך מתקלות של אי התאמה לקהל, למקום או לזמן ועוזרת להבטיח שהנאום יפיק את המקסימום האפשרי מהסיטואציה.
הרעיון העיקרי שלו אומר שלפני שמתכננים נאום צריך לברר על הקהל, הסיטואציה, המקום ושאר מרכיבים שיכולים לקדם או להפיל אותך (הסבר מלא על תחקיר לפני נאום, צריך להירשם). ההבדל בין נתניהו לתלמידים בקורס שלי הוא שאני דורש מהם לעשות את הבדיקה בעצמם, אבל נתניהו כראש ממשלה לא יכול לעשות זאת ולכן הוא תלוי באנשים שיעשו זאת עבורו. במקרה הזה מישהו מהם פישל.
אז תקפידו על הבירור הזה (וכדאי באמת לקרוא את המאמר השלם) ולכם זה לא יקרה.
איך לדברר תקלות נכון?
בראיון ובקטעים המצולמים אפשר לראות את ההבדל בין הביבי הזחוח שנכנס לחדר לבין הנתניהו שמתחיל לנאום. הוא בבת אחת נשמע רציני, דרוך ומרוכז, בגלל שהוא כנראה קלט במהירות שהסיטואציה חמורה בהרבה מכפי שחשב, ובהתאם המסר שלו נעשה חד וענייני. למרבה הצער זה היה מאוחר מדי והטלוויזיה כבר צילמה ושידרה את החלק הראשון, אבל אלו מאיתנו שרוצים ללמוד לנאום נכון קיבלו שיעור מרשים בתיקון נזקים. באיזו טכניקה הוא השתמש?
נתניהו עבר להשתמש בשיטת “זיהיתי, עשיתי, הנחיתי” שאותה לומד כל מי שמשתתף בקורס המתקדם שלי ובה עושים שימוש דוברים מקצועיים רבים. אז הנה הטכניקה שתוציא אותכם מכל פאשלה:
- זיהיתי: בשלב הראשון מסבירים את הבעיה ומדגישים את העוצמה שלה במטרה לגרום לקהל לחשוב על האתגר שאיתו צריך להתמודד.
במקרה של הסופה נתניהו הדגיש את העוצמה הבלתי רגילה שלה, ואת התחזית המוגבלת והמשתנה שהתקבלה. היה מקום להדגיש את היקף ירידת השלג, היעדר ההפוגות, העומס על הכוחות וכד’. - עשיתי: בשלב השני עליכם להדגיש את כל הדברים שכבר עשיתם במטרה לגרום לקהל להרגיש שאתם כבר פועלים באופן נמרץ, אך גם שהמאמץ בעיצומו ואין לבוא אליכם בטענות על תוצאות חלקיות.
במקרה הזה נתניהו הדגיש את כל הפעולות שכבר נעשו, את הכוחות שבשטח, את התיאום עם הצבא וחברת החשמל וכד. - הנחיתי: בחלק האחרון עליכם להראות את כל הפעולות שבכוונתכם לבצע ולהראות את האופן שבו הן ישיגו את התוצאות הדרושות. מקצוענים אמיתיים מוסיפים בשלב זה קריאה לפעולה (הסבר על הטכניקה. נדרשת הרשמה)
בנאומו נתניהו הדגיש גם את היקף העבודה שנשאר – מהצבא, המשטרה, העיריה וכד’, אבל גם הוסיף התייחסות לדרישה מהאזרחים לעזור אחד לשני ובמיוחד לחפש זקנים שאין להם קרובי משפחה.
זו טכניקה שמחייבת תירגול כדי לצאת בנאום שוטף ומשכנע, אבל אפשר בהחלט להתאמן עליה (למשל במפגשי התירגול החודשיים שלנו) כי חשוב שבפעם הבאה שתקרה לכם פאשלה – והרי לכל אחד זה קורה – תדעו לכסת”ח את עצמכם כמו מקצוענים!