הרטוריקה של הרומנטיקה – ראיון תוכנית ‘המשחק המרכזי
ראיון בערוץ 99 בעקבות הנאומים של נתניהו ופרנסואה הולנד נשיא צרפת
ביקורו של נשיא צרפת פרנסואה הולנד הגיע לנתניהו בזמן מיוחד במינו – לאחר שצרפת שברה ימינה בדיוני הגרעין עם איראן היא הפכה בעצם למשענת היחידה של ישראל ונתניהו היה אסיר תודה על כך. האם אפשר לראות את זה בשפת הגוף?
אז מסתבר שאפשר גם אפשר.
איך מחלקים מחמאות למנהיג זר?
בראיון בתוכניתו של אטילה שומפלבי בערוץ הכנסת אנחנו מנתחים את הנאומים של נתניהו והולנד ורואים איך נתניהו כמעט מתרפס בפני הצרפתים בכלל והנשיא בפרט עם מחמאות מכל הכיוונים. הנשיא הולנד הוא “מנהיג אמיץ שקיבל החלטה אנושית ולקח עלעצמו סיכונים בזכות ההומניות’ או משהו דומה לכך. צרפת היא עשר התרבות האנושית שתרמה מגאוניה לרווחת העולם כולו. זה לא רק המחמאות. נתניהו מלווה את הולנד ואשתו כמעט לאורך כל הביקור שלהם – הוא פוגש אותם בנתב”ג על כבש המטוס, מגיע איתם לכנסת ואפילו עושה איתם את הסיור ביד ושם (כבוד שאף ראש מדינה לא זכה בו – ותהיה ארצו ידידותית או חשובה ככל שתהיה – חוץ מאובמה). המקום היחיד שנתניהו נתן להולנד לנסוע לאיו לבד היה לאבו מאזן ברמאללה…
האם מחמאות בנאום מועילות?
הולנד ללא ספק לא נשאר אדיש לקבלת הפנים. הוא נשא נאומים פרו ישראלים ביותר, גם בהשוואה לקודמו סרקוזי. הוא תקף את איראן ואת אסד והתעכב ביד ושם במידה שהראתה עד כמה הוא זועזע מהביקור שם. יחד עם זה הולנד נתן נאומים פרו-ישראליים ביותר עוד לפני שנחת בארץ, והמתקפה שלו על איראן הסתיימה כמעט ברגע שבו המריא מהארץ. למעשה הביקור אולי סימן את אקורד הסיום של המאבק הצרפתי – ובמידה מסויימת גם הישראלי – בהסכם המתגבש בשעת כתיבת שורות אלו בג’נבה. כך שהתועלת מהמחמאות בביקור עצמו כנראה היתה מוגבלת.
הנקודה המעניינת שבראיון לא הספקנו להגיע אליה היא איך תשפיע קבלת הפנים הזו בעתיד. מצד אחד היא משדרת לעולם ישראל יודעת לכבד ולהעריך את ידידיה, אך מצד שני היא מדגישה עד כמה ישראל של נתניהו מבודדת בעולם שהיא נאחזת כמעט בנואשות בכל בעל ברית התומך בנו.
שאלה אחרונה שתעלה, היא איך ראו השגרירויות התל-אביביות מדינות ידידותיות אחרות (כמו גרמניה ובריטניה) את המחוות שנעשו להולנד?