
להצליח לדבר על כל נושא בעולם – ולא מתוך שחצנות
כמה מילים להבהיר את התועלות בכללי המבנה: כאשר אני מדגים שטכניקות המבנה המשולש ואבני דרך מאפשרות לנו לשבר על כל נושא בעולם ולהיראות מוכנים ומקצועיים הכוונה אינה לעודד אנשים לדבר על נושאים שאין להם מושג אלא להתגבר על חרדת ביצוע וביקורת עצמית.
הבעיה: כאשר ידע לא מרגיש מספיק
בחיים השוטפים שלכם אתם נדרשים לדבר מדי פעם, וזה כמובן יהיה על נושאים מהתחום המקצועי של כל אחד מכם. נושאים שאתם מכירים ובקיאים – אולי אפילו יותר מכל אחד אחר בחדר. הבעיה היא שזה לא מרגיש מספיק טוב.
אצל חלק מאיתנו גם כשיש לנו את כל הידע שצריך, ובאחד על אחד אנחנו בטוחים במסר שלנו, הבטחון הזה מתפוגג מול קהל. מתחילים ספקות עצמיים וביקורת עצמית: אולי זה לא מספיק טוב? לא מספיק מרשים? לא מספיק מקצועי?
הפתרון: כללי המבנה
כללי המבנה פותרים את הבעיה הזו. לגמרי ולחלוטין.
מרגע שמשתמשים בכללים הללו המסר שלנו תמיד, וללא יוצא מן הכלל, נראה מספיק טוב, מספיק מרשים ומספיק מקצועי.
בעיה היא כמובן שחלק מאיתנו כל כך סקפטיים שנדרשת הוכחה יותר חזקה.
כאשר הדגמתי על נושאים כלליים, יכולתם ממש לראות את התירוצים שכמה תלמידים המציאו:
1. “זה כי אתה מקצוען”: להיפך. זה לא שהטכניקה מצליחה לי כי אני מקצוען. זה שאני מקרין מקצוענות כי אני משתמש בטכניקה. לדוגמה: יכולתם לראות ביום ראשון האחרון חונכים שסיימו קורס לפני 10 ימים נראים מקצוענים.
2. “זה כי אתה שולט בחומר”: גם לא. כמו שראיתם לקחתי כל נושא שתרצו והראיתי איך זה עובד. תוך 3 שבועות גם אתם תצליחו, אם תקפידו לחזור על החומר וליישם. אגב, מקום נהדר לתרגל בו זה מועדון הדיבייט שלנו.
3. “זה כי בחרת נושאים שאתה מבין בהם”: גם לא. זו בדיוק הסיבה שבגללה לקחתי את הטיעון שלי לקיצון: לטעון שעל כל נושא שתדברו עליו בשימוש בטכניקות, תשיגו את הרושם הזה. אפילו בלי מושג בחומר.
זו הסיבה. אני לא מעודד אותכם לדבר שטויות בביטחון. אני מלמד לדבר לעניין ולארגן את הידע שכן יש לכם באופן מקצועי.
וההוכחה הכי חזקה?
אותה תצטרכו לייצר בעצמכם בעזרת שימוש בטכניקות.
אפשר בהמון מקומות שמאפשרים תירגול דיבור מול קהל: בעבודה, או בבית, או בלימודים. ואפשר אצלנו בכיתה, במועדון הדיבייט, או במפגשי התיגבור הפתוחים.