סכנות השאלות הרטוריות
במאמר הקודם, שבו למדנו מהן שאלות רטוריות ואיך להפיק מהן את המקסימום, הוסבר שזה כלי חזק מאד, וכמו כל כלי חזק הוא יכול להיות מסוכן. במאמר זה נבין יותר לעומק את סוגי הסכנות התמונות בשאלות רטוריות ואיך להמנע מהן.
ככלל, הסכנות משאלות רטוריות ייקטנו ככל שהדובר יותר דומיננטי ביחס לקהל. כאשר הדובר נמצא באותו מישור כמו הקהל, למשל כשיושבים במעגל, הסיכון הוא מירבי וצריך לנקוט זהירות מיוחדת בשאלות רטוריות. לעומת זאת, כאשר יש לדובר מערכת הגברה, רק שאלות רטוריות גרועות בצורה קיצונית ייגמרו רע (ושמעון פרס עדיין הצליח…)
עיוורוןזו הסכנה הכי שכיחה. לפעמים הדובר כל כך נסחף עם המסר שלו, ומרגיש כל כך משוכנע במה שהוא אומר, שהוא נעשה עיוור לאפשרות שמישהו לא מסכים איתו. במקרה כזה כאשר הוא שואל שאלה שהתשובה עליה נראית לו מובנת מאליה, הוא מוצא עצמו פעור פה כאשר הקהל מביע אי הסכמה. מצב זה מסוכן הרבה יותר מאשר נאום רגיל, שכן הוא חושף גם את דעת הקהל וגם את עיוורונו של הדובר. הדוגמה המפורסמת ביותר היא נאומו של שמעון פרס במרכז מפלגת העבודה לאחר הפסדו בבחירות של 96′. פרס הציג את כל הישגיו לאורך השנים (הכור בדימונה, השלום, וכד’) וכשהגיע לרגע השיא בטיעון שאל “אז אחרי כל זה עוד אומרים עלי שאני לוזר. ואני שואל אותכם – אני לוזר?”. | שמעון פרס בועידת מפלגת העבודה |
הקהל שאג פה אחד “כן!!!”, והדבר המדהים כשצופים בסרטון הוא כמה זמן לקח לפרס להבין שלא מדובר בבדיחה או ביחידים, אלא בסנטימנט כללי.
תשובות ‘קיטבג’
בעיה זו היא נגזרת של בעיית העיוורון, והיא קורית כאשר הדובר מציג את עמדת הצד השני כבלתי מתקבלת על הדעת בזמן שהוא מדבר עם הצד השני (בשפה מקצועית, הדובר מפעיל על עצמו את הכשל הלוגי של ‘הנחת המבוקש’). במקרה כזה השאלה עשויה אפילו להיתפס כבדיחה.
דוגמה מרתקת של שאלת קיטבג היתה בנאום של לימור לבנת במרכז הליכוד ב-99′. ליבנת ניסתה לשכנע את חברי המרכז לוותר על סמכויות שהיקנו להם שליטה בחברי הכנסת וגרמו לח”כים לעשות כל מאמץ לשחד את אותם חברי מרכז. בשיא הנאום שלה שאלה ליבנת “האם נבחרנו רק כדי לחלק ג’ובים?”, וכמו במקרה של שמעון פרס, חברי המרכז ענו ב”כן!” מהדהד.
מידע לא רצוי או שלילי
גם זו נגזרת של בעיית העיוורון, אבל בעוד ששתי הדוגמאות הקודמות עסקו בשאלות סגורות, בעיית המידע הלא רצוי קורית בשאלות רטוריות פתוחות. כזכור, שאלות אלו מועילות במיוחד כאשר רוצים להביא את הקהל להגיע למסקנה בעצמו, ולכן הן כוללות עצירה ארוכה יותר לאחר השאלה כדי לאפשר לקהל לחשוב. מהבחינה הזו הן מרגישות יותר כמו שאלות אמיתיות, והסיכון שבהן הוא שמישהו בקהל אכן ייראה בהן שאלה אמיתית וייתן תשובה.
בדוגמה מתוך הסרט ‘בריאן כוכב עליון’, שואל מנהיג המורדים “ואחרי שדיכאו אותנו ואת אבותינו, מה הרומאים אי פעם עשו בשבילנו?” ואז משלב את ידיו בהמתנה להסכמה. “אהה.. הם הקימו את האקוואדוקט” אומר מישהו בקהל.
– “טוב.” אומר המנהיג. “אני מסכים איתך שהם הקימו את האקוודוקט. אבל חוץ מזה. בכל השנים האלו? מה הרומאים עשו למענינו?”
– “הם התקינו ביוב” אומר אחר
– “בסדר. האקוודוקט וגם ביוב. אבל חוץ מזה מה?”, שואל המנהיג בשלישית
– “ניקיון של השווקים” מוסיף שלישי
– “בתי ספר” מוסיף רביעי
בזבוז זמן
לפעמים הקהל לא מבין ששאלה נועדה להיות רטורית, ואז מתחיל לקיים עליה דיון. במקרה כזה הטיעון אמנם לא נפגע, וגם לא נגרמת מבוכה, אבל עדיין מתבזבז זמן והשיחה מוסטת לכיוון שאינו מקדם את הנאום.
שאלה שלא מבינים אותהלפעמים קורה, במיוחד לנואמים מתחילים, שהם שואלים שאלה ארוכה מדי, או לא חד משמעית. במקרה כזה הקהל עשוי שלא להבין שהשאלה היא רטורית או אפילו לא להבין את השאלה בכלל. בעיה נוספת היא כאשר הדובר מוסיף עוד אמירה לאחר השאלה. במקרה זה האפקט השאלתי הלך לאיבוד, והקהל פשוט לא מבין שעכשיו כביכול תורו לענות לשאלה. הדוגמה כאן היא דווקא ליישום נכון של שאלה רטורית, על ידי אריק שרון. במרכז הליכוד ב-1988 פוצץ שרון את נאומו של יצחק שמיר כאשר קטע כמה פעמים את נאומו ודרש להציג לחברי המרכז את ההצבעה בשאלה “מי בעד חיסול הטרור?”. זו היתה שאלה קצרה, פשוטה וברורה, וכל הניסיונות של יו”ר המושב להשתיק את שרון נכשלו. לצורך כך עזרה מאד לשרון העובדה שהוא דאג מראש שיהיה לו מיקרופון נוסף… | אריק שרון ויצחק שמיר נאומים (במקביל) במרכז הליכוד |
למאמר הקודם – מהן שאלות רטוריות ואיך להשתמש בהן למאמר הבא – שאלות רטוריות מפורסמות