איך לרכוש מיומנות מול קהל ב-4 צעדים
כדי להצליח בחיים צריך לרכוש את המיומנויות המקצועיות והרגשיות שנחוצות להצלחה. אם תחפשו במחשבה שלכם אנשים שמצליחים בתחום שמעניין אותכם – בין אם זה עסקים, תיכנות, אמנות, חשבונאות, או כל תחום אחר – תראו שהם לא רק טובים במה שהם עושים, אלא גם נראים כאילו הם עושים זאת בקלות. לזה קוראים מיומנות.
וכל אחד יכול לרכוש אותה. גם אתם.
ההגדרה של מיומנות זה היכולת לבצע בקלות ובהצלחה משימה שמישהו אחר יצטרך הרבה מאמץ וריכוז להצליח בה. בין אם זו מיומנות ‘קשה’ כלומר יכולת מקצועית בעבודה כמו תיכנות, ניתוח דו”חות כספיים או בניית תוכנית עסקית, ובין אם זו מיומנות ‘רכה’ כמו אמפטיה, כושר שכנוע או להיות הורה טוב – יש צורך לרכוש את המיומנות הזו.
ואם אתם רוצים לרכוש מיומנות חדשה תצטרכו תמיד לעבור 4 שלבים.
דיבור מול קהל כמיומנות והקסם של להופיע בקלות
גם דיבור מול קהל הוא מיומנות. עובדה: הרבה אנשים לא מצליחים לעשות אותה כמו שצריך ומשעממים את הקהל. עוד עובדה: עוד יותר הרבה חוששים שלא יעשו אותה כמו שצריך או ישעממו את הקהל ולכן הם נמנעים או מפתחים חרדה.
והקסם? הקסם הוא שאם תשאלו את מי שמיומן בדיבור מול קהל כמה זה קשה הוא יגיד שזה הכי קל בעולם. פשוט עולים לדבר ומדברים. אבל אם תשאלו את מי שלא יודע רכש את המיומנות הזו, הוא יגיד שזה קשה ברמות מפלצתיות ושהוא סובל רק מהמחשבה לעשות את זה. אז הקסם הוא איך לעבור מהקבוצה של אלו שעובדים בפרך וסובלים לקבוצה של אלו שעובדים בקלילות.
החדשות הטובות הן שזה אפשרי ואפשר להשיג את זה בשישה שבועות.
מהם 4 השלבים לרכישת מיומנות?
יש מעין “הוראות בימוי” של מה שצריך לעשות עם הידיים, הרגליים, העיניים וכו’.. ולפעמים זה מרגיש כאילו אני צריך לשלוט ביותר מדי דברים בבת אחת. איך אפשר לשלב את כל זה גם עם מבנה, פתיחה, סיכום ודוגמאות? זה די פשוט, העניין הזה נלמד ונהפך להרגל בארבעה שלבים:
- מידע
- ידע
- מיומנות
- הרגל
רמה ראשונה: מידע
אינפורמציה שהבנתם אותה. הבנה של הדבר באופן עקרוני אך לא באופן מעשי. למידע אין ערך אמיתי בחיים, אבל יש לו פוטנציאל להיות בעל ערך. לדוגמה, כשאני מתחיל ללמוד שיעורי נהיגה קודם כל אני ניגש לתאוריה ולומד באופן עקרוני את משמעות השלטים, מבנה הרכב וכדומה. זה לא אומר שאני כבר יכול לנהוג, אבל זה אומר שאם אתרגל ואלמד אוכל לנהוג .
בתחום הדיבור מול קהל , הבנה של חוק מבנה המשולש לא אומרת שאני כבר יודע לדבר מול קהל. אבל זה אומר שיש לי מידע שעם תירגול ומשוב יאפשר לי לדבר טוב יותר.
איך עושים את זה? זהו השלב הכי קל, שדורש רק למידה מסודרת. אפשר לקרוא את החומרים כאן באתר (בחינם), ואפשר להירשם לקורס מקוון לדיבור מול קהל שבו תקבלו את כל התיאוריה והטכניקות.
רמה שניה: ידע
– כשהבנתם ואתם מסוגלים לבצע אחרי שחשבתם על זה. כלומר, כאשר עיבדתם את המידע לרמה כזו שברור לכם איך לבצע את המשימה. לידע דווקא יש ערך מעשי (בניגוד למידע) אבל הוא מוגבל מאד: הוא מאפשר לנו לבצע את המשימה אבל בהרבה מאמץ ורק כשאנחנו מרוכזים היטב. לדוגמה, אחרי בשיעור נהיגה הראשון הייתם צריכים להתניע ולצאת מהחניה וזה לקח הרבה ריכוז וחשיבה: איפה לשים את הידיים, איזו רגל הולכת על הבלם, איך להסתכל במראות וגם על הכביש ועוד. זה עבד, כמובן, והצלחתם לנהוג. אבל זה היה לאט, ורק במקומות רגועים ודרש הרבה מאמץ.
בתחום הדיבור מול קהל זה קורה בשיעורים הראשונים. הדיבור כבר עובד, אבל מחייב המון ריכוז ומרגיש כל רגע כאילו תקרה תאונה. למשל אחרי שתרגלתם את כללי המבנה פעם אחת אז הבנתם איך עושים את זה ואם תחשבו על זה גם תצליחו לעשות זאת.
איך עושים את זה? זהו השלב שמחייב לא רק למידה אלא ממש הבנה. כלומר היכולת לזהות מה לא הבנת ואז לשאול כדי לוודא שהבנת לא רק את מה שברור אלא גם את מה שקשה. את זה משיגים כשנרשמים לקורס לדיבור מול קהל, ואז מקפידים בכל שיעור ללמוד היטב ולעשות שיעורי בית בין מפגש למפגש.
רמה שלישית: מיומנות
מיומנות היא להיות מסוגלים לעשות את את המשימה בלי לחשוב על כל שלב, כאשר הידע כבר בא באופן טבעי והמשימה נעשית באופן שנראה כלפי חוץ כמעט אוטומטי. למיומנות כבר יש ערך ממשי מאד ואתה כבר מסוגל לבצע כל מה שתידרש בהצלחה (גם אם במאמץ). לדוגמה, כמה שיעורי נהיגה לפני הטסט כבר יש לך יכולת לנהוג באופן שוטף . אתה נכנס למושב הנהג והמורה מבקש ממך להתניע ולצאת מהחניה אז אתה מתניע ויוצא מהחניה. כל הפעולות שדרשו חשיבה בשיעור הראשון נעשות מיד.
ואיך נראית מיומנות בדיבור מול קהל? כאשר טכניקות כמו מבנה או דוגמאות כבר נעשות באופן אוטומטי, ואז הדיבור נראה מבחוץ כאילו הוא תמיד מצליח. זה עדיין לא אומר שזה קל או שהחרדה נעלמה, אבל זה אומר שלמרות הקושי אתה תמיד תצליח, ולמרות החרדה אתה יודע בוודאות שאי אפשר להכשיל אותך.
איך עושים את זה? כאן מה שנדרש זה לא רק למידה תיאורטית אלא גם תירגול שמלווה במשוב (סתם תירגול לא יעזור). חפשו הזדמנויות לתרגל בעבודה או בלימודים או במשפחה או שפשוט תבואו למועדון הדיבייט שלנו שם תקבלו גם תירגול וגם משוב
רמה רביעית: יצירת הרגל
הרגל נוצר כשהמיומנות כבר כל כך אוטומטית שאני כבר לא חושב עליה, ולמעשה אני חייב מחשבה מודעת כדי לא לעשות אותה. זה השלב שבו המשימה באמת מתבצעת בקלות ומעצמה וכבר יש לך את הבטחון המלא שזו יכולת שקיימת אצלך יותר מאשר אצל אנשים אחרים. לדוגמה, אצל מי שנוהג כמה שנים הוא ייכנס בסוף היום לאוטו ויינהג הביתה וכשהוא יגיע הוא בכלל לא יזכור או יחשוב על הנהיגה. היא היתה כל כך אוטומטית שהוא מרגיש כאילו הגיע בלי לחשוב עליה בכלל. הסיפור שלי הוא על הפעם הראשונה שנהגתי בצד שמאל של הכביש (בדרום אפריקה) ופתאום כל הפעולות מרגישות אחרת כי נוהגים בצד אחר של הכביש ועכשיו אני צריך לחשוב על איך לא לפעול על פי ההרגל.
בתחום הדיבור מול קהל ההרגל נוצר בעקבות הרבה מאד תירגול של המיומנות. זה המצב שבו למשל החונכים של ביה”ס לדיבור מול קהל מציגים את עצמם וכבר מרגישים שזה אפילו טיפה משעמם. מספרת פסיכולוגית שלמדה אצלנו על איך היא הגיע פעם לכנס בחו”ל וגילתה שההרצאה שלה נדחתה בשעתיים אז היא נשכבה על ספסל ונרדמה – כאשר בתקופה לפני הקורס היא היתה בכזו חרדה שלא יכלה לישון במשך ימים לפני הרצאה…
איך עושים את זה? בשלב הזה כל תירגול הוא טוב, ואתם כבר לא צריכים ליווי של החונכים שלנו. תוכלו למצוא תירגול כזה אם תחפשו הזדמנויות קבועות לדבר בעבודה או בכל מקום אחר. או שמצטרפים למרכז המרצים המתנדבים שישלח אותכם להרצות לגופים נזקקים
אז קדימה. בואו לרכוש את המיומנות של דיבור מול קהל, ואם תתחילו עכשיו תהיו בעוד יומיים עם המידע הנחוץ (השלב הראשון), בעוד שבועיים תהיו כבר עם הידע שאתם צריכים (בשלב השני) בתוך חודש וחצי כבר תהיו בעלי מיומנות מעשית ומרשימה (השלב השלישי) ובתוך כמה חודשים כבר תהיו מומחים שמסוגלים להדריך אחרים ולהיות נושא לקנאה כשאתם מול קהל ((השלב האחרון). אז מתי אתם מתחיים?